کليه حقوق نوشته های اين وبلاگ و وبلاگهای مرتبط با آن منجمله وبلاگ http://adasiha.blogspot.com/ در انحصار نگارندگان است و هرگونه نقل و اقتباس و کپی برداری بدون ذکر نام نگارنده به منزله ناديده گرفتن حقوق مولفين و قابل پيگرد می باشد.

یکشنبه، دی ۰۶، ۱۳۸۳

چند نوع لنز در چشمهای يک اپتومتريست: قسمت هشتم – سيليکون هايدروژل نوع
Galifilcon A
شرکت جانسون اند جانسون

اين لنز، در واقع سومين لنز سيليکون هايدروژل دنيا است. ضريب اکسيژن آن (Dk/t) 86 واحد است و توسط FDA ، فقط برای مصرف روزانه تاييد شده است. اين لنز دارای ماده ای است به نام Hydraclear که طبق گفته های توليد کنندگان آن، باعث لطافت و نرمی اين لنز و آسايش بيشتر چشم می شود. درصد آب آن 47 است و Dk آن برابر است با 60 واحد. ديامتر آن 14 ميلی متر و ضريب سختی آن 0.3 است. دارای دو انحنای 8.3 و 8.7 بوده و قدرتهای مثبت شش تا منفی چهار را پوشش می دهد. طول عمر مفيد اين لنز، بصورت دو هفته مصرف روزانه معرفی شده است.

در اين لحظه که اين مطلب را می نويسم، هفته دوم مصرف اين لنز را شروع کرده ام. لحظه اولی که اين لنز را در چشمم قرار دادم، احساس کردم که در مقايسه با لنزهای هايدروژلی که قبلاً امتحان کرده ام، واقعاً آسايش اين لنز بسيار مطلوب تر است. راحتی فوکوس نايت اند دی (لوترافيلکون – آ ) نيز در همين حد بود. در طول هفت روز گذشته، دو روز فراموش کردم قبل از خارج شدن از منزل لنز را در چشم بگذارم. به نوعی نياز اين لنز به درآوردن و کار گذاشتن، مانع از مصرف آن در دو روز از هفت روز شد. راحتی اين لنز در خاتمه روزهای اول و دوم و سوم مصرف آن، بسيار خوب بود و در مجموع حس نمی شود ولی حيف که مجبور بودم آنرا قبل از خواب در بياورم. سه روز مصرف را با دو روزی که لنز را مصرف نکردم در نظر بگيريد، در روز پنجم حس می شد که کيفيت لنز رو به افت است. ديشب، روز هفتم، آخرهای روز احساس خستگی در حدود ساعت هشت شب شروع شد و ساعت نه و نيم احساس می کردم که مثل نياز به از پای خارج کردن کفش و جوراب، نياز به خارج کردن لنز دارم. احساس خشکی يا سوزش و يا موارد ديگر برايم پيش نيامد.

در مجموع با اين لنز راحت بودم ولی عمر اين لنز طوری است که بتدريج افت کيفيت را احساس کردم. اين موضوع از يک نظر خوب است: مصرف کننده خيلی زود متوجه خواهد شد که بايد لنز را به موقع دور بياندازد. البته احساس افراد مختلف با هم فرق دارد و شايد برای بعضيها اين افت کيفيت حس نشود. لازم به ذکر است که شبها از محلول سولوکر پلاس استفاده می کردم و در طول روز کارهای چشمی خيلی پيچيده و طولانی نداشتم. ادامه تجربه ام با اين لنز را ظرف يک هفته ايده ثبت خواهم کرد و برای علاقمندان تقديم می نمايم.

نمونه يک لنز ديگر را هم ديروز دريافت کردم و فکر می کنم طی دو هفته آينده، نمونه جديدترين لنز دنيا، يعنی لنز اوتو اپتيکس (سيليکون هايدروژل شماره 4) نيز به دستم برسد.

شنبه، آذر ۲۸، ۱۳۸۳

چند نوع لنز در چشمهای يک اپتومتريست: قسمت هفتم – سيليکون هايدروژل نوع لوترافيلکون-آ = فوکوس نايت اند دی

اينکه چطور شد که اين لنز را در چشمم قرار دادم ، در شماره قبل برايتان نوشتم. نکته ای که برايم جالب بود اين بود که با استفاده کردن از اين لنز تازه فهميدم که با عينک چقدر محدوديت داشته ام که برايم عادت شده بود. تجربياتی از رهايی را در طول يکماهه مصرف اين لنز تجربه کردم که برايم فوق العاده لذتبخش بود و در عين حال عجيب:
1) در سلمانی، برای اولين بار بعد از 24 سال در تمام مراحل اصلاح، خودم و موهايم را می ديدم و ترسی هم نداشتم که اگر سرم را بشويند لنزم با آب تماس پيدا می کند (لوترافيلکون A از بابت اينکه تا حدی با آب در تماس قرار بگيرد مشکلی ندارد – درست برخلاف هيدروژلها که خطر عفونت آکانتاميبايی به ازای تماس با آب بسيار زياد است)
2) دخترم را برای بازی به پارک بردم، و برای اولين بار بعد از تمام اين سالهای عينکی بودن، جرات کردم خودم هم تاب سواری و سرسره سواری کنم. شايد به اين کار من بخنديد ولی واقعاً بچه ها به اين همراهی بزرگترها نياز دارند. من تازه فهميدم که ناخودآگاه در تمام اين سالها از بعی از تحرکهای جسمی پرهيز کرده ام و همين موضوع شايد بر سلامتی من و نوع زندگی و حتی روش تفکر من بی تاثير نبوده.
3) در تمام طول يکماه، هر بار که می خواستم بلوز يا لباس یقه داری را از سرم در بياورم، اول دستم می رفت سمت عينکم که از روی صورتم آنرا بردارم و بعد لباس را از تنم خارج کنم، ... ولی عينک سرجايش نبود و من متوجه نبودم که ديگر عينکی در کار نيست! مغر من هنوز هر شب قبل از به رختخواب رفتن، به طور اتوماتيک دستور برداشتن عينک از روی صورت را می داد ولی ... کدام عينک؟
4) موقع عکسبرداری و فيلمبرداری، کار خيلی ساده تر بود
5) موقع کار با اسليت لمپ، نزديک بود چشمم به چشمی دستگاه بخورد، عادت نداشتم عدسی جلوی چشمم نباشد
6) چون می دانستم تبخير سطحی اين لنز بسيار کم است، موقع رانندگی سرم را از پنجره بيرون گرفتم و بعد از سالها برای اولين بار باد را روی صورت و چشمهايم احساس کردم و مجبور نبودم چشمهايم را جمع کنم و يا نگران افتادن لنز باشم. ديدم هم (بينايی ام)، اصلاً در برابر باد تغيير نمی کرد و لنز را هم حس نمی کردم! واقعاً لذت داشت.
7) بعد از به پايان رسيدن يکماه طول عمر مفيد لنز، وقت آن رسيده بود که آنرا دور بياندازم. اينکار سختترين کار بود ولی آنرا انجام دادم. حالا دوباره به عينکم احتياج داشتم. در طول يکماه فقط دوبار به عينکم سرزده بودم: يکشب خواستم امتحان کنم بدون لنز چه می شود، و شب ديگر را که تا صبح مشغول نوشتن بودم و فقط نيم ساعت خوابيده بودم، حالم بد بود و بر حسب دستورالعمل کتابها، ترجيح دادم لنز در چشمم نباشد. شايد بازهم بخنديد ولی واقعيت اين است که برای اولين بار در طول بيست و چهار سال عينکی بودن، عينکم را گم کرده بودم و به ياد نداشتم که آنرا کجا گذاشته ام! من هرگز فکر نکرده بودم که عينک به عنوان يک جسم خارجی تبديل به بخشی از وجود من شده بود و حالا دوباره از من جدا شده بود.
شايد فکر کنيد من اينها را بعنوان تبليغ غير مستقيم نوشته ام. اگر راستش را بخواهيد، زياد برايم مهم نيست که چنين فکر کنيد يا خير. ولی اين تجربه واقعی من بود: خداوند نعمتهايی را به همه ما داده است که در بسياری از موارد آنها را فراموش می کنيم. اگر عينکی نيستيد نعمتهايی را خداوند به شما عطا کرده که در من در طی يکماه از آنها لذت بردم و فراموش کرده بودم که سالها از آنها محروم بوده ام. اگر هم شما عينکی هستيد، توصيه می کنم حداقل برای خودتان هم که شده و نه باری بيمارتان، يکبار امتحان کنيد که لنز را در چشم داشتن و فقط روزی يکی دو دقيقه وجود آنرا حس کردن، بی نياز بودن از خارج کردن و درآوردن و شستن و کارگذاشتن آن، چه مزه ای دارد!

شنبه، آذر ۲۱، ۱۳۸۳

با سلام! انشاالله ظرف ده روز آينده ترجمه کتاب راهنمای
اقدامات بالينی در عدسيهای تماسی: علايم، نشانه ها، تشخيص افتراقی و مديريت درمان نوشته آدريان اس. بروس ونوئل آ. برنان از زير چاپ بيرون می آيد. اين کتاب در قطع جيبی چاپ می شود و حاوی اطلاعات فشرده و بسيار مفيد در مورد مصرف و پيشگری و درمان های مرتبط با لنز می باشد. کتاب برای تجويز کنندگان لنز در نظر گرفته شده و مقدمه آن نوشته جان مک نالی ، دانشمند و کنتاکتولوژيست معروف آمريکايی است. در مقدمه فارسی کتاب، آخرين خبرهای مربوط به کنتاکت لنز درج گرديده و در صفحات پايانی کتاب، اطلاعات فنی مربوط به کنتاکت لنزهای متداول در ايران به اختصار ارائه گرديده و تحولات اجتناب ناپذير جهانی و ملی کنتاکت لنز توصيف شده اند. قيمت اين کتاب تمام رنگی ....... توزيع رايگان !!! در اصل اين کتاب برای دوره آموزشی " آکادمی کنتاکت لنز سيبا ويژن" طراحی شده است ولی قرار بر اين شده که بطور رايگان در اختيار تمامی علاقمندان اپتومتريست و چشم پزشک قرار گيرد. اميدوارم که به ياری خدا، تعدادی از کتابها در روز آخر کنگره آماده تحويل شوند که در آنصورت در کنگره چشم پزشکی با دست پر در خدمتتان خواهم بود. پيروز باشيد.
انشاالله بزودی ترجمه کتاب کنتاکت لنز نوئل برنان و آدريان بروس تحت عنوان "راهنمای اقدامات بالينی در عدسيهای تماسی" از زير چاپ بيرون خواهد آمد . اين کتاب در قطع جيبی چاپ و در دوره های آموزشی سيبا ويژن نيز به کار گرفته خواهد شد. برای دريافت اين کتاب کافيست اعلام نياز فرماييد.



یکشنبه، آذر ۱۵، ۱۳۸۳

چند نوع لنز در چشمهای يک اپتومتريست: قسمت ششم

توريک يک روزه و خلاصی موقتی من از دست عينک!

مطلبی که در اينجا می نويسم را اميدوارم بخوانيد و صرفاً به عنوان به اشتراک گذاشتن يک تجربه قلمداد کنيد و به قول دوستی: هيچ پيام ديگری در اين نوشتار نيست غير از آنچه که حس کرده ام و شايد شما هم بخواهيد از آن مطلع شويد.

شايد مطلع باشيد که شغل فعلی من سفرهای مکرری را می طلبد. در سفرها هميشه چند جفت لنز يک روزه توريک همراه دارم. هر وقت لازم می شود، يک جفت را باز می کنم و شب آنرا دور می اندازم.
با اين لنزها من دو مشکل دارم:
يکی اينکه هر از چند گاه (هر دو سه ساعت يکبار)، احساس می کنم مژه ای در چشم دارم يا لبه های لنز روی ملتحمه راه می رود. اين احساس هربار دو - سه دقيقه بيشتر طول نمی کشيد ولی با اينوجود بعضی وقتها اين دو سه دقيقه درست در زمان های بحرانی قرار می گرفت. ديد با لنزهای توريک يک روزه، بسيار خوب بود ولی هر از چند گاه مجبور بودم با کمک پلک پايينی ام لنز را جابجا کنم تا لايه اشکی پشت لنز تهويه شود (تهويه اشک در پشت لنز در لنزهای هيدروژل چندان جالب نيست و همين موضوع يکی از علل ناراحتيهای گاهگاهی با لنزهای هيدروژل است). گاهی اوقات پيش می آيد که چند روز متوالی از اين لنزها استفاده کنم. در روز دوم (با يک جفت لنز نو)، راحتی لنز افزايش می يابد و هر 4-3 ساعت يکبار 3-2، دقيقه ناراحتی احساس می شود و تعداد ساعات تحمل کردن لنز در يک روز هم به 14-13 ساعات می رسد. اين موضوع برای من يک مفهوم دارد: اين لنز که يکی از بهترينها و جديدترين لنز هايدروژل دنيا است، ديد خوب و ساعات مصرف کافی را تامين می کند ولی در هر حال نياز به آداپتاسيون دارد. به عبارت ديگر متابوليسم چشم به نوعی در استرس قرار می گيرد. فقط يک چيز را نمی فهمم : من با Dk/t حدود 26 هم مشکل دارم (در حالت باز بودن چشم)، چطور مردم Dk/t نزديک به صفر را از ما می گيرند و مصرف می کنند؟
مشکل دوم من با لنزهای توريک يک روزه اين بود که گاهی وقتها در زمان سفر، موقعيتی پيش می آيد که ظهر يک يا دو ساعت بخوابم، يکی دو ساعتی که کاملاً گرانبها است و برای من (و شايد خيلی از همکاران) کاملاً کمياب و خواستنی است. و آنوقت است که محلول همراهم نيست و جالنزی هم غايب است چون بنا نيست که جالنزی و محلول همراهم باشد (از مزايای لنزهای يک روزه، به صفر رسيدن مراقبت از لنز است يعنی قاعدتاً جالنزی و محلول لنز را نياز نداريد).

يک روز جايی بودم که لازم بود لنز در چشمم باشد. لنزهای توريک يک روزه ای که همراهم برده بودم تمام شده بود و يک جفت لوترافيلکون A در کيفم داشتم (خيلی تصادفی).
لوترافيلکون را در چشمهايم گذاشتم و برايم جالب بود که بلافاصله ديد برقرار و آسايش چشم تامين بود. قبلاً هم دو سال پيش اين لنز را امتحان کرده بودم و احساس مشابه توريک يک روزه را با آن داشتم. ولی اينبار کاملاً راحت بودم. شب که شد تصميم گرفتم بگذارم لنزها در چشمهايم بمانند (بيشتر از روی کنجکاوی). اينکار را قبلاً (دو سال قبل) هم انجام داده بودم و دو سه شب لوترافيلکون A را در چشم نگه داشته بودم و بسيار راحت بود ولی اينبار راحتتر از دو سال پيش بود. در قسمت آينده برايتان در مورد تجربه يکماهه خودم با لوترافيلکون A جزئيات کاملی را تقديم خواهم نمود.

سه‌شنبه، آذر ۰۳، ۱۳۸۳

چند نوع لنز در چشمهای يک اپتومتريست: قسمت پنجم

مثال دوم در باره فيت لنزهای توريک سافت


Subjective Refraction at spectacle plane: -6.00-5.00x180
Back vertex distance: 12 mm

Changing the spectacle refraction into CL refraction

Step 1) Calculate the power for the vertical meridian
Vertical Meridian at spectacle plane: -11.00 diopters [ -6.00 + (-5.00)= -11.00]
Simplified calculation: 11x11= 121 ; 121x0.012 (meter)= 1.45 diopters
==> You will need to change the power of the vertical meridian by 1.45 diopters
==> 9.55-=1.45+11.00-
منفی يازده ، منهای منفی يک و چهل وپنج صدم مساوی است با منفی نه و پنجاه وپنج صدم

Step 2) Calculate the power for the horizontal meridian
Horizontal Meridian: -6.00 diopter
Simplified calculation: 6x6=36 ; 36x0.012=0.432
You will need to change the power of the horizontal meridian by 0.432 diopters

5.568-=0.432-6.00-

Step 3) Calculate the prescription based on the meridional powers
-5.50-2.50x180
منفی پنج و نيم اسفر ، منفی چهار ديوپتر سيلندر در صد و هشتاد درجه
Step 4) Adapt the result of calculations with the cylinder powers produce dby the factory (the highest cylinder available is -2.50
==> -6.25-2.50x180
منفی شش و بيست وپنج صدم اسفر ، منفی دو و نيم ديوپتر سيلندر در آکس صد و هشتاد
اين نمره قاعدتاً قادر به تامين حدوداً 30/20 ديد خواهد بود (مشروط بر اينکه بيمار با بهترين تصحيح، ديد 20/20 را داشته باشد). فقط بايد دقت کنيد که حرکت و فيت لنز درست باشد و در اثر قوسدار بودن بيش از حد قرنيه، لنز روی چشم چين نخورده باشد. بدينترتيب می بينيد که پنج ديوپتر سيلندر هم قابل تجويز است مشروط بر اينکه نمره اسفريک بيمار نيز بالا باشد و فيت لنز دچار مشکل همخوانی با قوس قرنيه نشود




یکشنبه، آبان ۱۷، ۱۳۸۳

همکاران گرامی،
صميمانه از شما تقاضا می کنم بيشتر به فکر سلامتی قرنيه وخصوصاً اندوتليوم چشم مردم باشيد، لنزهای کم آب (کمتر از 55%) ، حقيقتاً باعث بروز عارضه در اندوتليوم می شوند، و لنزهای کهنه حقيقتاً باعث آسيب ديدن بافت ملتحمه و قرنيه می شوند (در اثر رسوبات پروتئينی فاسد شده روی لنزهاييکه بيش از سه ماه از عمرشان می گذرد.)

از هر شرکتی و هر مکانی که لنز تهيه می کنيد، انتخاب شما است، ولی انتخاب لنزهای هايدروژل پرآب و يا ترجيحاً لنزهای سليکون هايدروژل يک ضرورت است.
هر مارکی را که انتخاب می کنيد، بکنيد، ولی لنزهای هايدروژل کم آب را هر چه زودتر از رده خارج کنيد.
عده ای از دوستان در مورد لنزهای پرسيژن يو وی سوال می کنند
قبل از اينکه در اين مورد برايتان بنويسم، مايلم تاکيد کنم که شما می توانيد از هر نوع لنز پرآبی استفاده کنيد تا مشکلات ناشی از هايپوکسی قرنيه را پيشگيری نماييد. علت اينکه اطلاعات مربوط به اين لنز را تقديم می نمايم اين نيست که پيش داوری نسبت به اين لنز دارم. موضوع اين است که اولاً خود را موظف به پاسخگويی به سوالات مطرح شده از جانب همکاران می دانم و ديگر اينکه در حال حاضر لنز ديگری که پارامترهای لنزهای فصلی Precision UV را داشته باشد و در ايران بوفور و قابل اطمينان در دسترس همکاران قرار گيرد، نمی شناسم. شنيده ام که لنز ديگری هم اخيراً بصورت يکماهه عرضه شده تحت عنوان Select AB که در صورتيکه مورئ پرسش همکاران قرار گيرد، جزئيات آنرا نيز خدمتتان عرض خواهم نمود و اما فعلاً در مورد لنز Precision UV :
پارامترهای فنی اين لنز:
نام پليمر: Vasurfilcon A
74% آب،
غير يونی،
گروه 2 طبقه بندی FDA
Dk=39 Fatt Units
ضخامت مرکزی برابر با 0.14 به ازای قدرت 3.00-
Dk/t= 28 Fatt units
ميزان دهيدراتاسيون غير قابل بازگشت در هر ماه: 0.3% !!!
پاورهای موجود در ايران: از منهای يک تا 16- (پاورهای قابل سفارش: 1.00+ تا 10.00+ ديوپتر).
بيس کرو موجود در ايران: 8.7 mm (بيس کروهای قابل سفارش: 8.4 . 9,1 mm )
طول عمر مفيد اين لنز: سه ماه از تاريخ باز شدن درب بسته بندی آن (تعويض فصلی)

توضيح: اين لنز به لحاظ لطافت ناشی از نوع پليمر و درصد آب بالای آن، در چشم به نظر نازکتر از لنزهاي ديگر احساس می شود، در حاليکه در اصل ضخامت آن بيشتر از لنزهای کم آب است. رسوب پذيری اين لنز به علت غير يونی بودن ماده آن، کمتر از لنزهای پرآب یونی موجود در بازار است. ديده شده که بعضی همکاران، اين لنز را به عنوان لنز ششماهه معرفی می کنند که مطلقاً مورد تاييد شرکت توليد کننده آن (سيبا ويژن) نيست. اگر چه اين لنز می تواند برای مدت بيش از سه ماه نيز دوام بياورد و ظاهراً ناراحتی ايجاد نمی کند، ولی در واقع بيمار با پروتئينهای کهنه و فاسد سر خواهد کرد که اگر به هر کتاب مرجعی مراجعه کنيد، خواهيد ديد در کوتاه مدت فاقد سمپتوم و در دراز مدت مشکل آفرين است. فراموش نکنيد که هدف از معرفی شدن اين لنز به بازار ايران، بالا بردن دقت عمل مردم و تجويز کنندگان، در رعايت کردن اصول بهداشتی مصرف لنز است و اگر اين لنز را به روش غلط به بيمار معرفی کنيد، خود و بيمار و مطب خود را در معرض خطر قرار داده ايد.
نکته ديگر اينکه، مصرف فصلی لنزهای نرم در کشورهای اروپايی و آمريکايی به پايان رسيده و همين لنز در اروپا بصورت يکماهه و در آمريکا بصورت دو هفته ای مصرف می شود ولی با توجه به اينکه اين لنز اصالتاً بصورت لنز فصلی طراحی شده بوده، مصرف آن بصورت سه ماهه قابل قبول است. طبعاً چنانچه امکانات مالی فرد اجازه دهد، می تواند همين لنز را بصورت ماهانه مصرف نمايد ولی در آنصورت می توان با هزينه ای مشابه، لنزی بسيار بهتر را استفاده کرد که در آينده به معرفی آن خواهيم پرداخت. بدينترتيب اگر قيمت پرسيژن يو وی 3x باشد و به عنوان لنز فصلی مصرف شود، هزينه ماهانه بيمار برابر با 1x خواهد بود و اگر همين لنز بصورت ماهانه مصرف شود، هزينه ماهانه بيمار برابر با 3x خواهد بود. 3x برای مردم، زياد راحت نيست ولی با همين مبلغ 3x در آينده می توان لنزی ماهانه با بهترين کيفيت جهانی را ارائه نمود. بهمين علت، PUV همواره در ايران به عنوان لنز فصلی مصرف خواهد شد و سپس (انشاالله )، لنزهای ماهانه نيز وارد بازار ايران خواهند شد. لازم به تاکيد است که يکی – دو شرکت ديگر نيز در آستانه اجرای فعاليتهای مشابهی هستند که در آنصورت کمک شايانی به بهداشت مصرف لنز خواهد شد و از همين حالا برايشان صميمانه آرزوی موفقيت دارم چون اين کار آنها به نفع مردم خواهد بود.

چند نوع لنز در چشمهای يک اپتومتريست: قسمت چهارم
مثال اول: نمره عينک بيمار برابر است با سه ديوپتر مايوپی و دو و بيست و پنج صدم ديوپتر آستيگماتيسم در محور 55 درجه.
با هم اين بيمار را فيت می کنيم: برای مايوپی يا هايپروپی کمتر از چهار ديوپتر نيازی به تبديل نمره از سطح صفحه عينک به سطح صفحه قرنيه وجود ندارد. بنابراين نمره اسفريک بيمار را تا اينجا می توانيم ثابت نگه داريم. حال لازم است که در نظر بگيريم که در لنزهای توريک فوکوس برای ساده شدن فيت لنز، تنها از نوع قدرت آستيگمات توليد و به کار گرفته می شوند. اين پاورها عبارتند از منفی يک، منفی يک و هفتاد و پنج صدم و منفی دو و نيم (اين سه پاور ، حداقل تا سه و بيست وپنج صدم آستيگماتيسم و بعضاً تا پنج ديوپتر آستيگماتيسم را نيز پوشش می دهند – رجوع کنيد به مثالهای آينده ) . در اين مثال نمره آستيگمات بيمار، دو و بيست و پنج صدم است و با هيچکدام از پاورهای مذکور هماهنگ نيست ولی با کمک قانون Equivalent Sphere می توان مازاد آستيگماتيسم را در نمره اسفر موجود ادغام کرد:
1) از پاور منفی يک و هفتاد و پنج صدم استفاده می کنيم چون ترجيح در اين است که نمره آستيگمات را آندرکارکت کنيم و نه اورکارکت.
2) اختلاف منفی يک و هفتاد و پنج با دو و بيست وپنج ، نيم ديوپتر است.
3) نيم را تقسيم بر دو کنيد، برابر می شود با بيست و پنج صدم.
4) منفی بيست و پنج صدم را با منفی سه، جمع جبری می کنيم که برابر می شود با منفی سه و بيست و پنج.
بنابراين پاورها را بدست آورديم: منفی سه و بيست وپنج صدم اسفر و منفی يک و هفتاد وپنج صدم سيلندر.
حالا بايد محور تجويزی لنز را تعيين کنيم (با در نظر داشتن محور سابجکتيو در سطح Spectacle Plane که در اين مثال برابر بوده با 55 درجه). در اينجا نياز به حداقل يک عدد لنز فوکوس توريک ماهانه داريد تا به عنوان ترايال (آزمايش) در چشم بيمار قرار دهيد. ترجيحاً از لنزی با نمره آستيگمات منفی يک و هفتاد وپنج استفاده می کنيم (ولی اگر مقدور باشد از هر پاور آستيگمات يک نمونه به عنوان ترايال نگهداری و مصرف کنيم بهتر است). لنز را در چشم قرار می دهيم و حداقل بيست دقيقه صبر می کنيم تا لنز در چشم جابيافتد. سپس مثالهای زير را با هم حل می کنيم:
1) فرض می کنيم علامتهای حک شده در ساعات سه و نه لنز ، چند لحظه بعد از هر بار پلک زدن، در امتداد افق قرار دارند. نمره تجويزی شما (آنچه که سفارش خواهيد داد)، عبارتست از اسفر وسيلندر مذکور در رديف (4) متن بالا، در محور پنجاه يا شصت درجه. چرا ؟ چون کارخانه فقط محورهای گام ده درجه را توليد می کند. لذا بهتر است در موارديکه سابجکتيو بيمار مشابه اين مثال است، قبل از قرار دادن لنز در چشم، بطور سابجکتيو آزمايش کنيم که آيا محور شصت درجه را بيشتر می پسندد و يا محور پنجاه درجه را. فرض کنيم بيمار شما محور پنجاه درجه را ترجيح داده است.
2) فرض می کنيم علامتهای حک شده در ساعات سه و نه لنز، چند لحظه بعد از هر بار پلک زدن، حداکثر بيست درجه از امتداد افق دور شده باشد. مهم نيست لنز در کدام چشم بيمار است. اگر سمت راست (Right) لنز ده درجه بالا رفته باشد، بايد به جای محور پنجاه درجه، محور ده درجه کمتر را تجويز کنيم (Right Subtract) ، و تجويز نهايی عبارتست از اسفر وسيلندر مذکور در رديف (4) متن بالا، محور 40 درجه. اگر سمت چپ (Left) لنز، بيست درجه رو به بالا چرخيده باشد، بايد بيست درجه به عدد اوليه، يعنی پنجاه، اضافه (Add) کنيم. بنابراين تجويز نهايی عبارت خواهد بود از همان اسفر وسيلندر قبلی، اما اينبار در محور هفتاد درجه. بدينترتيب، اصطلاحاً می گوييم لنزمان را لارس (LARS: Left Add Right Subtract) کرده ايم. دقت کنيد که لنزی که دريافت خواهيد کرد، بايد مطابق لنز آزمايشی شما باشد، يعنی در لنزی که لارس شده، حک شدگيهای سه و نه بايد مطابق لنز ازمايشی شما، کج بايستد.
3) فرض کنيم علامتهای حک شده، بيش از بيست درجه چرخش را نشان دهند. يعنی با هر بار پلک زدن، لنز می چرخد و بعد از برگشتن به حالت سکون، در زاويه ای بيش از بيست درجه از افق قرار می گيرد. اين بيمار ديد مطلوبی نخواهد داشت ولی ديدش با ثبات خواهد بود. توصيه می شود برای اين فرد از لنز توريک ديگری استفاده کنيد.
4) فرض کنيم علامتهای حک شده، با هر بار پلک زدن، بطور کلی در زاويه ای ديگر قرار گيرند. ديد اين بيمار بد و بسيار متغير خواهد بود. اين فرد ابداً کانديد مطلوبی برای لنزهای نرم توريک نيست و حداقل اين است که لنز توريک فوکوس برايش کاملاً بی فايده است.

خوشبختانه، لنز فوکوس توريک به علت بهره مند بودن از مکانيسم تثبيت دوبل، کمتر حالات سوم و چهارم را نشان می دهد ولی در موارديکه آناتومی چشم و پلک بيمار فشار زيادی را روی لنز اعمال می کند، شانس نچرخيدن هر لنز توريکی بسيار کم است. در مثال بعدی خواهيم ديد که نشان ميدهد در نمره های بالا، حتماً بايد هم اسفر و هم سيلندر را از Spec Plane بهCorneal Plane تبديل نماييم و حتی سيلندر پنج نيز به راحتی قابل تجويز خواهد بود.

یکشنبه، آبان ۱۰، ۱۳۸۳

چند نوع لنز در چشمهای يک اپتومتريست: قسمت سوم – فيت لنزهای توريک نرم نوع فوکوس (يکماهه- ساخت سيبا ويژن)

توجه: طبعاً افرادی که اپتومتريست يا چشم پزشک نيستند و احياناً اين سايت را مطالعه می کنند، بايد توجه کنند که هر اپتومتريست و هر چشم پزشک، حجم انبوهی از اطلاعات و تجربيات در زمينه برخورد با بيمار و تدارک مقدمات فيت لنز و مراحل اوليه تجويز لنز در ذهن دارند و اطلاعات زير تنها در شرايطی برای تجويز لنزهای توريک کافی است که باقی اطلاعات و تجربيات اپتومتريستها و چشم پزشکها را در اختيار داشته باشيد – لطفاً موضوع را يک موضوع ساده غير حرفه ای تلقی نکنيد. اگر حرفه شما تجويز لنز نيست، با استفاده از اين سايت، ظاهراً قادر به تجويز لنز خواهيد بود، ولی کار به اين سادگی نيست و تا فوت کوزه گری را ندانيد، فيت لنز توريک برایتان جز دردسر نخواهد بود.

همانطور که در قسمت قبل عرض کردم، فيت اين لنزها (برای اپتومتريستها و چشم پزشکها ) بسيار ساده است. قبلاً که در مطب شخصی خودم کار می کردم، هميشه می ترسيدم که اگر لنز توريک نرم را برای کسی تجويز کنم و خوب از آب در نيايد، مريض ناراضی خواهد بود و به دردسرش نمی ارزد. روش کلی کار را بلد بودم ولی از اين واهمه داشتم که شايد اطلاعاتم ناقص باشد و بعد از فيت کردن لنز، پشيمان شوم. امروز تمام آنچه را که برای فيت لنز توريک نياز داريد در اينجا خواهيد خواند و مطمئن باشيد که غير از اين اطلاعات، به عنوان يک اپتومتريست يا چشم پزشک، به چيز ديگری احتياج نداريد.

برای تجويز لنز توريک سافت فوکوس ماهانه، پنج کار را بايد به شرح زير انجام دهيد
1) ابتدا نياز به تعيين نمره عينک دقيق سابژکتيو داريد. اگر عادت کرده ايد از اتورفرکتور برای تعيين نمره استفاده کنيد و علاقه ای به سابژکت کردن بيمار نداريد، تجويز لنز توريک نرم را به فرد ديگری بسپاريد.
2) دومين کار اين است که نمره عينک را از سطح Spectacle Plane ، به سطح قرنيه انتقال دهيد. روش انجام دادن اينکار را حتماً می دانيد و در صورت لزوم می توانيد در هر کتاب تخصصی کنتاکت لنز، آنرا مرور کنيد. تنها نکته در اينجا اين است که بر خلاف تصور متداول، در بعضی موارد، هنگام تبديل نمره عينک به نمره لنز، پاور آستيگمات نيز تغيير می کند. در اين مورد بعداً جزئيات بيشتری را تقديم خواهم کرد.
3) سومين کار اين است که يک عدد لنز توريک فوکوس ماهانه را به عنوان ترايال، در چشم بيمارتان قرار دهيد. می توانيد از سيلندر منهای يک و هفتاد و پنج صدم همراه با اسفر حدود منهای دو الی سه ديوپتر استفاده نماييد. لنز فوکوس توريک ماهانه دارای سه حک شدگی در ساعت سه و شش و نه لنز است که هر سه علامت بصورت يک خط بسيار نازک کوچک است. لنز ترايال را به مدت يک ربع ساعات در چشم مورد آزمايش رها کنيد و سپس علامتگذاريهای لنز را بررسی کنيد. لنز بايد با هر بار پلک زدن، از خود مقداری چرخش نشان دهد ولی بعد از بی حرکت شدن پلک، بايد به محل اوليه خود برگردد. چهار حالت ممکن است پيش بيايد:
حالت اول اينکه، خطوط سه و نه، در امتداد افق قرار گرفته باشند. در اينحالت، هنگام سفارش دادن لنز بر ای بيمارتان، نيازی به تغيير دادن محور بدست آمده در معاينه سابژکتيو نخواهيد داشت و لنزی که در نهايت کار، به بيمارتان تحويل می دهيد بايد خطوط سه و نه آن افقی قرار گيرد.
حالت دوم اينکه، خطوط سه و نه به مقدار بيش از 20 درجه چرخيده باشند. در اينحالت تجويز لنز توريک فوکوس را برای اين فرد بخصوص توصيه نمی کنم و ممکن است هيچ لنز نرم توريک ديگری نيز برای اين فرد قابل مصرف نباشد.
حالت سوم اينکه، بعد از هر بار پلک زدن بيمار، حک شدگيهای روی لنز در زاويه های مختلفی قرار می گيرد و در واقع لنز محور لنز حالت بی ثبات دارد. برای اينگونه افرا نيز تجويز لنز توريک نرم، يا حداقل لنز توريک فوکوس ماهانه، به صلاح نيست.
حالت چهارم اين است که بعد از هر بار پلک زدن، حک شدگيهای سه و نه لنز، حداکثر بيست درجه چرخش را نشان ميدهند (لنز با هر بار پلک زدن بايد بچرخد ولی بعد از چرخيدن بايد به نزديکی حالت افقی برگردد و هر بار در همان راستای قبلی، قرار گيرد – به مثال رجوع کنيد ). در اينحالت، بايد مقدار انحراف لنز از حالت افقی را اندازه گيری و برای خود ثبت کنيد و با استفاده از قانون LARS محور را در تجويز نهايی تصحيح کنيد (به مثال رجوع کنيد). برای درک کامل اين مطالب نيار به بررسی چند مثال داريم که از حوصله اين شماره خارج است و در شماره بعد تقديم خواهد شد.
4) چهارمين کار اين است که قدرت اسفريک را چک کنيد (Best Spherical Over Refraction). فقط با استفاده از عدسيهای مثبت و منفی اسفر بيست و پنج صدم، ديد را کنترل کنيد و با در نطر گرفتن نتايج حاصل از LARS ، نمره نهايی لنز را سفارش دهيد.
5) و نهايتاً کار پنجم اين است که لنز دريافت شده بر حسب سفارش را روی چشم بيمار قرار دهيد و بعد از نيم ساعت، محل قرار گرفتن حک شدگيها را چک کنيد. اگر لنز را مطابق حالت اول که در بالا شرح داده شد، سفارش داده باشيد، حک شدگيهای سه و نه لنز نهايی که اکنون روی چشم بيمار است، بايد بصورت افقی قرار گيرند و اگر لنز را طبق مرحله چهارم (شرح در بالا)، سفراش داده باشيد، يعنی لنز را بعد از LARS کردن، تجويز نموده باشيد، حک شدگيهای سه و نه نبايد افقی قرار گيرند بلکه بايد در امتدادی قرار گيرند که در روز ترايال قرار می گرفته اند. به عددی که برای LARS به کار برده ايد مراجعه کنيد تا معلوم شود آيا لنز درست قرار گرفته يا خير.

انشاء الله در قسمت آينده، مثال و نکات تکميلی را بررسی خواهيم کرد.

یکشنبه، آبان ۰۳، ۱۳۸۳

دور دنيا در 500 ساعت يا شش ماه؟
اين مطلب را هم مطالعه فرماييد
چند نوع لنز در چشمهای يک اپتومتريست: قسمت دوم
دو سال پيش يک جفت لنز توريک ماهانه ساخت يکی از شرکتهای اروپايی را امتحان کردم. در ابتدای امر (ده دقيقه بعد از قرار دادن لنز در چشم)، از برقرار شدن ديد مطلوب و آسايش کامل چشم لذت می بردم. ولی چند ساعت بعد، احساسی که اغلب بيماران به عنوان احساس خشکی چشم از آن ياد می کنند را داشتم: چيزی شبيه به احساس خفيف جسم خارجی و يا قرار داشتن مژه در چشم.
فوکوس توريک، لنز يکماهه
پارامترها:
مزايا:
1) اگر اين لنز را درست فيت کنيد، ثبات کامل ديد با اين لنز برقرار می شود، نکته ای که در مورد بسياری از لنزهای توريک نرم صدق نمی کند. اصولاً شهرت اين لنز در بين لنزهای نرم توريک، ثبات آن است که به علت طراحی مخصوص و وجود مکانيسم دوبل ممانعت کننده از چرخش محور آستيگماتيسم آن است.
2) تنوع پارامترها در حدی است که فيت اين لنز، وقت گير نيست، اگر چه اين محدود بودن پارامترها در بعضی موارد مشکل آفرين می شود، اما هدف اين بوده که با اين لنز بتوانيد در زمانی کوتاه اکثريت نيازمندان به لنز توريک نرم را فيت کنيد و برای فيت های تخصصی، منجمله برای سيلندرهای بالا، از لنزهای نرم توريک ديگر و يا از لنز هارد استفاده کنيد.

معايب:
1) اکسيژنرسانی اين لنز، مانند تمام لنزهای توريک نرم، در حد بسيار بالايی نيست و بهمين علت در افرادی که چشمشان به اکسيژن زيادی نياز دارد، خستگی فيزيولوژيک بعد از هشت الی ده ساعت مصرف لنز آغاز می شود. اين موضوع علت خسته شدن چشم من بعد از چند ساعت مصرف اين لنز بود. اين موضوع را زمانی لمس کردم که لنزهای دارای اکسيژنرسانی بيشتر را امتحان کردم. لازم است تاکيد کنم که من به عنوان يک اپتومتريست، در مورد کيفيت بيناييم بسيار حساس هستم و با کوچکترين کمبود اکسيژن در چشمم، فوراً قرنيه ام احساسی شبيه به خستگی پا ناشی از جوراب به پا داشتن را به مغزم مخبره می کند.
2) تنوع پارامترها در بعضی از انواع ديگر توريک نرم، بيشتر از اين لنز است. به عنوان مثال لنزهای توريک هايدرون و يا دوراسافت دارای تنوع محور و پاور آستيگمات خيلی بيشتری هستند و برای فيت موارد خاص کاربرد بيشتری دارند (ولی در عوض برای فيت موارد عمومی، وقتگيرتر هستند و معمولاً بايد صبر کنيد تا نمره سفارشی شما از خارج آورده شود).

در مورد لنزهای توريک، فيت صحيح لنز بسيار مهم است، چون در نهايت، آناتومی و ترکيب چشم و پلک بيمار حرف آخر را در درست قرار گرفتن محور آستگمات لنز، می زند.
در شماره بعد، روش صحيح فيت لنز توريک فوکوس (سيبا ويژن را برايتان خواهم نوشت. فيت اين لنزها بسيار ساده است و اغلب مورد سوال همکاران اپتومتريست و چشم پزشک است.
شماره بعد را حتماً برای خودتان کپی کنيد.

چند نوع لنز در چشمهای يک اپتومتريست: قسمت سوم – فيت لنزهای توريک نرم نوع فوکوس (يکماهه- ساخت سيبا ويژن)

توجه: طبعاً افرادی که اپتومتريست يا چشم پزشک نيستند و احياناً اين سايت را مطالعه می کنند، بايد توجه کنند که هر اپتومتريست و هر چشم پزشک، حجم انبوهی از اطلاعات و تجربيات در زمينه برخورد با بيمار و تدارک مقدمات فيت لنز و مراحل اوليه تجويز لنز در ذهن دارند و اطلاعات زير تنها در شرايطی برای تجويز لنزهای توريک کافی است که باقی اطلاعات و تجربيات اپتومتريستها و چشم پزشکها را در اختيار داشته باشيد – لطفاً موضوع را يک موضوع ساده غير حرفه ای تلقی نکنيد. اگر حرفه شما تجويز لنز نيست، با استفاده از اين سايت، ظاهراً قادر به تجويز لنز خواهيد بود، ولی کار به اين سادگی نيست و تا فوت کوزه گری را ندانيد، فيت لنز توريک برایتان جز دردسر نخواهد بود.

همانطور که در قسمت قبل عرض کردم، فيت اين لنزها (برای اپتومتريستها و چشم پزشکها ) بسيار ساده است. قبلاً که در مطب شخصی خودم کار می کردم، هميشه می ترسيدم که اگر لنز توريک نرم را برای کسی تجويز کنم و خوب از آب در نيايد، مريض ناراضی خواهد بود و به دردسرش نمی ارزد. روش کلی کار را بلد بودم ولی از اين واهمه داشتم که شايد اطلاعاتم ناقص باشد و بعد از فيت کردن لنز، پشيمان شوم. امروز تمام آنچه را که برای فيت لنز توريک نياز داريد در اينجا خواهيد خواند و مطمئن باشيد که غير از اين اطلاعات، به عنوان يک اپتومتريست يا چشم پزشک، به چيز ديگری احتياج نداريد.

برای تجويز لنز توريک سافت فوکوس ماهانه، پنج کار را بايد به شرح زير انجام دهيد
1) ابتدا نياز به تعيين نمره عينک دقيق سابژکتيو داريد. اگر عادت کرده ايد از اتورفرکتور برای تعيين نمره استفاده کنيد و علاقه ای به سابژکت کردن بيمار نداريد، تجويز لنز توريک نرم را به فرد ديگری بسپاريد.
2) دومين کار اين است که نمره عينک را از سطح Spectacle Plane ، به سطح قرنيه انتقال دهيد. روش انجام دادن اينکار را حتماً می دانيد و در صورت لزوم می توانيد در هر کتاب تخصصی کنتاکت لنز، آنرا مرور کنيد. تنها نکته در اينجا اين است که بر خلاف تصور متداول، در بعضی موارد، هنگام تبديل نمره عينک به نمره لنز، پاور آستيگمات نيز تغيير می کند. در اين مورد بعداً جزئيات بيشتری را تقديم خواهم کرد.
3) سومين کار اين است که يک عدد لنز توريک فوکوس ماهانه را به عنوان ترايال، در چشم بيمارتان قرار دهيد. می توانيد از سيلندر منهای يک و هفتاد و پنج صدم همراه با اسفر حدود منهای دو الی سه ديوپتر استفاده نماييد. لنز فوکوس توريک ماهانه دارای سه حک شدگی در ساعت سه و شش و نه لنز است که هر سه علامت بصورت يک خط بسيار نازک کوچک است. لنز ترايال را به مدت يک ربع ساعات در چشم مورد آزمايش رها کنيد و سپس علامتگذاريهای لنز را بررسی کنيد. لنز بايد با هر بار پلک زدن، از خود مقداری چرخش نشان دهد ولی بعد از بی حرکت شدن پلک، بايد به محل اوليه خود برگردد. چهار حالت ممکن است پيش بيايد:
حالت اول اينکه، خطوط سه و نه، در امتداد افق قرار گرفته باشند. در اينحالت، هنگام سفارش دادن لنز بر ای بيمارتان، نيازی به تغيير دادن محور بدست آمده در معاينه سابژکتيو نخواهيد داشت و لنزی که در نهايت کار، به بيمارتان تحويل می دهيد بايد خطوط سه و نه آن افقی قرار گيرد.
حالت دوم اينکه، خطوط سه و نه به مقدار بيش از 20 درجه چرخيده باشند. در اينحالت تجويز لنز توريک فوکوس را برای اين فرد بخصوص توصيه نمی کنم و ممکن است هيچ لنز نرم توريک ديگری نيز برای اين فرد قابل مصرف نباشد.
حالت سوم اينکه، بعد از هر بار پلک زدن بيمار، حک شدگيهای روی لنز در زاويه های مختلفی قرار می گيرد و در واقع لنز محور لنز حالت بی ثبات دارد. برای اينگونه افرا نيز تجويز لنز توريک نرم، يا حداقل لنز توريک فوکوس ماهانه، به صلاح نيست.
حالت چهارم اين است که بعد از هر بار پلک زدن، حک شدگيهای سه و نه لنز، حداکثر بيست درجه چرخش را نشان ميدهند (لنز با هر بار پلک زدن بايد بچرخد ولی بعد از چرخيدن بايد به نزديکی حالت افقی برگردد و هر بار در همان راستای قبلی، قرار گيرد – به مثال رجوع کنيد ). در اينحالت، بايد مقدار انحراف لنز از حالت افقی را اندازه گيری و برای خود ثبت کنيد و با استفاده از قانون LARS محور را در تجويز نهايی تصحيح کنيد (به مثال رجوع کنيد). برای درک کامل اين مطالب نيار به بررسی چند مثال داريم که از حوصله اين شماره خارج است و در شماره بعد تقديم خواهد شد.
4) چهارمين کار اين است که قدرت اسفريک را چک کنيد (Best Spherical Over Refraction). فقط با استفاده از عدسيهای مثبت و منفی اسفر بيست و پنج صدم، ديد را کنترل کنيد و با در نطر گرفتن نتايج حاصل از LARS ، نمره نهايی لنز را سفارش دهيد.
5) و نهايتاً کار پنجم اين است که لنز دريافت شده بر حسب سفارش را روی چشم بيمار قرار دهيد و بعد از نيم ساعت، محل قرار گرفتن حک شدگيها را چک کنيد. اگر لنز را مطابق حالت اول که در بالا شرح داده شد، سفارش داده باشيد، حک شدگيهای سه و نه لنز نهايی که اکنون روی چشم بيمار است، بايد بصورت افقی قرار گيرند و اگر لنز را طبق مرحله چهارم (شرح در بالا)، سفراش داده باشيد، يعنی لنز را بعد از LARS کردن، تجويز نموده باشيد، حک شدگيهای سه و نه نبايد افقی قرار گيرند بلکه بايد در امتدادی قرار گيرند که در روز ترايال قرار می گرفته اند. به عددی که برای LARS به کار برده ايد مراجعه کنيد تا معلوم شود آيا لنز درست قرار گرفته يا خير.

انشاء الله در قسمت آينده، مثال و نکات تکميلی را بررسی خواهيم کرد.
چند نوع لنز در چشمهای يک اپتومتريست
کلاس پنجم ابتدايی بودم که عينکی شدم. از 1.25- ديوپتر اسفر شروع شد و امروز که سی و پنج سال دارم نمره 180 *0.75 -2.50- برای چشم راست ونمره 180 *0.50 -2.50- را برای چشم چپ تحمل می کنم.
اولين بار در سال 1369 يک نوع لنز را امتحان کردم (مارک Boxley Oxlex ساخت تايوان). بيشتر هدفم اين بود که لنز را بهتر درک کنم و مسايلی که بيمار با آن روبرو می شود را شخصاً تجربه کنم. بگذريم که امروز شايد از آن توليد کننده اثری هم در ميان نباشد ولی با توجه به هدف من، تجربه مطلوب و مفيدی بود. اما آن تجربه از ديدگاه يک معاينه کننده و با هدف بهتر کردن معاينه بود. امروز موضوع فرق می کند، تا حد زيادی از ديدگاه يک مصرف کننده حقيقی لنز به لنز نگاه می کنم چون شرايط روزمره زندگی من از لحاظ نيازهای چشمی، تا حد زيادی با زمانی که تمام مدت در مطب کار می کردم فرق کرده است.
واقعيت امر اين بود که آنقدر به شکل و شمايل عينکی خودم عادت کرده بودم که هر بار که لنز می زدم احساس می کردم در آيينه کسی غير از خودم را می بينم و علاوه بر اين حس می کردم که من که با عينک راحتم چرا خودم را به زحمت بياندازم و لنز مصرف کنم. تا همين دو ماه پيش، به همان علت، يعنی در دسترس نبودن لنزهای توريک يک روزه در ایران، امکان استفاده از آن برايم محيا نبود. در عين حال بواسطه نوع کارم بارها پيش آمد که برای افراد مختلف در مورد لنز صحبت کنم. هر بار بالاخره يکنفر پيدا می شد که بپرسد شما که از لنز صحبت می کنی، چرا خودت عينک مصرف می کنی؟ برای همين لازم شد چند نوع لنز را در چشم خودم امتحان کنم و به معنای واقعی کلمه، "با چشم خودم" انواع لنز را ببينم. لنزهای يک روزه، لنزهای يکماهه و لنزهای سيليکون هايدروژل در بين موارد آزمايشی من بودند. بزودی در مورد اين تجربيات برايتان خواهم نوشت.

سه‌شنبه، مرداد ۲۷، ۱۳۸۳

گويا زمان برای مصرف کنندگان لنز متوقف شده است. راه حل چيست؟

اين روزها هر از چند گاه مطلبی درباره لنز در نشريات می خوانيم. تيترهای اين مطالب اکثراً بسيار ترسناک هستند. از طرف ديگر مردم کماکان جهت تهيه لنز به تجويز کنندگان لنز مراجعه می کنند. بالاخره واقعيت چيست؟ آيا استفاده از لنز خطر دارد يا خير؟
از شما خواننده گرامی، در هر صنف و شغل و سنی که هستيد، حتی شما روزنامه نگار عزيز، خواهش می کنم زود قضاوت نکنيد و اين مطلب را تا آخر بخوانيد تا جواب بسياری از سوالات خود را بدست آوريد. توضيح اينکه اينجانب (نويسنده اين مقاله)، در شرايطی اين مطلب را برايتان تنظيم می کنم که ابداً در تحويل لنز به مصرف کننده هيچ دخالتی ندارم و هيچ دليلی برای دفاع بی دليل از لنز و يا رد کردن مغرضانه آن ندارم. بنابراين مطمئن باشيد که پاسخهای زير کاملاً بیطرفانه هستند.
سوال اول: آيا استفاده از کنتاکت لنز، خطراتی را هم به همراه دارد؟
جواب سوال اول: کافيست به جای عبارت "کنتاکت لنز" در سوال بالا، کلمه "اتومبيل" را قرار دهيد تا خودتان به راحتی به سوال پاسخ دهيد. شکی نيست که قبل از به کار گرفتن هر وسيله ای، بايد روش استفاده از آنرا فرا گرفت. هر کسی که راه و روش دقيق استفاده از لنز را بداند و رعايت کند، می تواند مطمئن باشد که هرگز دچار مشکل نخواهد شد. کسانی که بدنبال استفاده از لنز دچار عوارضی می شوند، در قريب به اتفاق موارد، اشکال از روش مصرف و عدم رعايت بهداشت است. باز از همان مثال استفاده کنيم: اگر هنگام رانندگی تمام نکات ايمنی را رعايت کنيد، چقدر احتمال دارد که باعث تصادف و سانحه رانندگی شويد؟ مصرف کردن لنز درست مانند رانندگی کردن در يک جاده اختصاصی است. اگر اصول را رعايت کنيد، خيلی بعيد است که دچار مشکل شويد، و اگر اصول را رعايت نکنيد، دير يا زود حتماً گرفتار خواهيد شد.
سوال دوم: استفاده از لنز رنگی چطور؟ خطرناک است؟
جواب سوال دوم: مرحمت کنيد، خودتان مانند سوال قبل، به جای عبارت "کنتاکت لنز" کلمه "اتومبيل" را قرار دهيد! حتماً خودتان جواب را حدس زديد. چه فرقی می کند که وسيله ای که استفاده می کنيد، رنگی باشد يا بي رنگ؟ کنتاکت لنز رنگی باشد يا نباشد، در هر حال وسيله ای طبی است و حتی اگر به فرض محال طبی هم نباشد، باز هم رعايت بهداشت و اصول نگهداری آن ضروری است.
سوال سوم: "اين دکترها لنز را گران می دهند. مگر چه اشکالی دارد لنز را از بوتيک يا آرايشگاه بخريم؟"
جواب سوال سوم: ايندفعه ديگر جواب به راحتی قبل نيست، ولی بازهم ساده است. حتماً می توانيد حدس بزنيد که من ارتوپد (متخصصی که عهده دار درمان شکستگيهای استخوان است) نيستم، حتی شکسته بند هم نيستم. اگر شما برای شکسته بندی به من مراجعه کنيد (دور از جان همه)، من قطعاً ارزانتر از شکسته بند برايتان حساب خواهم کرد، ولی آيا واقعاً شما حاضريد چنين کاری بکنيد؟ چرا؟ چون خوب می دانيد که من در مورد شکسته بندی هيچ چيز نمی دانم. به صرف اينکه تا حالا دو بار دستم شکسته و گچ گرفته ام و يکبار پايم شديداً پيچ خورده و فيزيوتراپی برايم انجام داده اند، نمی توانيد توقع داشته باشيد که مسايل مربوط به شکستگی را بشناسم. من تا به حال کار آرايشگری هم نکرده ام. اگر به فرض محال من حاضر شوم به يک چهارم قيمت يک آرايشگاه مردانه، موی آقايی که شما باشيد را قيچی کنم، شما قبول می کنيد؟ من نمی فهمم چرا مردم حاضر نيستند موی سر خود را برای اصلاح، به دست چشم پزشک يا اپتومتريست بسپارند، ولی حاضرند چشم خود را به دست يک آرايشگر و يا بوتيکدار بسپرند! مگر نه اين است که هر کسی را بهر کاری آفريده اند. مگر نه اين است که راه و روش مصرف و نگهداری از لنز را بايد فقط از اهل فن آن پرسيد؟ پزشکان اگر هزينه ای می گيرند، بابت گم کردن جوانيشان در لابلای کتابها می گيرند. اين هم قبول که تجويز کنندگان لنز هم بايد جانب انصاف را رعايت کنند. اگر فرض بفرماييد که يک آرايشگر، بابت خدمتی که به شما می کند قيمتی گزاف و غير منصفانه مطالبه کند، آنوقت قول می دهيد بياييد من برايتان آرايشگری کنم؟ ارزان حساب خواهم کرد مشتری شويد.
سوال چهارم: "من و دوستم خيلی با هم دوستيم. اشکالی دارد اگر لنزمان را با هم استفاده کنيم؟"
جواب سوال چهارم: شرمنده ام که اين سوال را بايد خيلی واضح جواب بدهم: حتماً برايتان پيش آمده که گوشه چشمتان کمی ماده لزج يا ماده خشک شده جمع شود. هيچ وقت دقت کرده ايد که همين ماده لزج يا خشک شده را در نقطه ديگری از بدن هم بارها ملاقات کرده ايد فقط با حجم بيشتر خصوصاً موقع سرما خوردگی. واضح تر بگويم: ترشحات چشم و بينی کاملاً مشابه همديگر هستند. وقتی لنز را در چشم می گذاريد در همان يک دقيقه اول مقداری از اين ترشحات وارد بافت لنز می شوند. وقتی لنز را با محلولهای مربوطه می شوييد، فقط بخشی از اين ترشحات که روی سطح لنز هستند، پاک می شوند، مابقی در لنز باقی می مانند تا روزی که بالاخره لنز را دور بياندازيد. اين مواد باقی مانده در لنز تا وقتی که زياد کهنه نشده اند، نه تنها مضر نيستند بلکه مفيد هم هستند، ولی فقط برای صاحب آن ترشحات و نه برای پدر، مادر، برادر، خواهر يا نزديکترين دوست صاحب ترشحات. هر وقت خواستيد لنز مصرف شده کسی را قرض بگيريد، به ياد داشته باشيد که دستمال مصرف شده او را نيز قرض بگيريد مخصوصاً اگر دستمال مصرف شده ايشان نو نباشد و چند ماهی آنرا نگه داشته باشد که چه بهتر، چون هر دوی اينکارها به يک اندازه غير بهداشتی است.
سوال پنجم: "روزی که لنزم را می خريدم، خودم ديدم که تاريخ مصرف لنز پنج سال جاداشت. پس چرا هنوز دو سال نگذشته، لنزم اذيتم می کند؟"
پاسخ سوال پنجم: گاهی وقتها می بينم مردم در صف شير منتظر هستند. وقتی علت را جويا می شوم، می بينم که يک جور شير هست که ارزانتر است و تاريخ مصرف آن پايينتر و همه می خواهند از آن نوع شير بخرند. يک جور شير هم هست که تاريخ مصرف بالا دارد و حتی بيرون از يخچال هم قابل نگهداری است و فقط بعضی ها آنرا می خرند: يکی کسانيکه وقت ندارند صف بايستند و دوم کسانيکه پولشان زياد است، سوم کسانيکه مسافرت می روند. حالا يک لحظه فرض بفرماييد، يک بسته از آن شيرهای دارای تاريخ مصرف درازمدت را خريده ايد و به مسافرت رفته ايد. اگر در طول سفر، درب بسته بندی را باز کرديد، باز هم آنرا بيرون از يخچال نگهداری خواهيد کرد؟ آيا تاريخ مصرف يکماهه درج شده روی پاکت شير را کماکان قبول خواهيد داشت؟ شير باز شده، فاسد می شود، حتی اگر در يخچال نگهداری شود بيشتر از چند روز قابل مصرف نخواهد بود. چرا؟ چون شير انواع مواد فاسد شدنی دارد، از جمله سرشار از پروتئين است. ترشحات جذب شده به درون لنز هم متشکل از چربی و پروتئين است و با باز شدن درب بسته بندی، تاريخ مصرف درج شده روی بسته بندی، باطل می شود و بسته به نوع لنز بايد پس از زمان معينی لنز را دوربياندازيد و هر چه زودتر لنز جديد تهيه کنيد، بهتر است. شايد باور نکنيد ولی امروزه در دنيا لنزهای يک روزه، دو هفته ای و يکماهه بيشتر از هر لنز ديگری مصرف می شوند، فقط به اين علت که هيچ لنزی بهداشتی تر و سالمتر از لنز تازه نيست.
سوال ششم: "کلمات آخرِ پاسخ به سوال پنجم برايم خيلی تعجب آور بود. مگر می شود لنز را هر روز يا هر ماه دور انداخت؟ هزينه آن سرسام آور خواهد بود."
جواب سوال ششم: در مثال بالا اگر مجدداً دقت کنيد، به ياد خواهيد آورد که شيری که در صف می خريد يا می خرند، ارزانتر است. چرا ارزانتر است؟ چون توليد آن ساده تر و ارزانتر است. چرا توليد آن ارزانتز است؟ چون لزومی ندارد مدت زيادی دوام داشته باشد. درست به همين شکل، توليد لنزهای مصرف کوتاه مدت، کم هزينه تر است و قيمت هر يک لنز مصرف کوتاه مدت کمتر از يک لنز دراز مدت است مضاف بر اينکه تعويض زود به زود لنز از نظر بهداشت وسلامتی چشم بهتر است. البته برای ما در ايران، لنزهای يک روزه فعلاً فقط برای کسانی مقرون به صرفه هستند که معمولاً عينک می زنند و فقط گاهی به لنز احتياج دارند. لنزهای يک ماهه هم شايد برای خيلی ها گران باشند ولی يک نوع لنز فصلی (برای حداکثر سه ماه مصرف)، در بازار ايران عرضه شده است که چه از نظر بهداشتی و تامين اکسيژن کافی برای چشم و چه از نظر قيمت برتريهای زيادی نسبت به لنزهای يکساله دارند (لنزهای يکساله را در ایران به عنوان دو تا پنج ساله مصرف می کنند).
بدون شک سوالهای متعدد ديگری هم در ذهن داريد. از جمله اينکه روش مراقبت صحيح لنز چگونه است، کدام لنزها يکساله اند، کدام لنزها سه ماهه، کدام لنزها يکماهه و يا به عبارت ديگر هر لنزی را چند وقت می توان مصرف کرد و چگونه؟ در مورد اين سوالها در قسمت بعدی مطالعه بفرماييد.

حالا بعد از پاسخ دادن به اين سوالهای شما، اگر اجازه بدهيد، اينبار من چند سوال بپرسم. آيا تمام کشورهايی که به استفاده از لنزهای کوتاه مدت روی آورده اند، با ما فرق دارند و يا بدون علت اين کار را کرده اند؟ متاسفانه ما تنها کشور منطقه خاور ميانه هستيم که در طی بيش از پانزده سال اخير، هيچ تغييری در روش های مصرف و نوع لنزهايی که مصرف می کنيم نداده ايم و اگر هم تک وتوک کنتاکت لنزهای جديدتر را استفاده می کنيم، با همان روش بيش از پانزده سال پيش آنها را مصرف می کنيم. آیا حقيقتاً زمان برای مصرف کنندگان لنز در کشور ما متوقف شده است و ما بايد هنوز هم با روشهايی که سالها ست به آن عادت کرده ايم، لنز را مصرف کنيم يا بايد بالاخره بپذيريم که انتخابهای بهتری هم در دنيای امروزی توليد و مصرف کنتاکت لنز وجود دارند؟

پنجشنبه، اسفند ۰۷، ۱۳۸۲

اميدوارم که ايام به کامتان و روزگار يارتان باشد
شايد بد نباشد سری به آرشيو اين وبلاگ بزنيد و مطالب قبلی را هم مرور کنيد
کليد آرشيودر کادری آبی رنگ در سمت راست اين صفحه قرار دارد که می توانيد با کليک کردن روی آن وارد قسمت آرشيو شويد و سپس روی هر کدام از تاريخها مجدداً کليک کنيد تا مطالب گذشته نيز در اختيارتان قرار گيرد. اگر کليد آرشيو را در اين صفحه پيدا نکرديد از اين کليد استفاده کنيد
ممنون خواهم شد اگر نقطه نظراتتان را بنوسيد (با ورود به اين قسمت) تا يادبودی از شما و ايده های شما در سايت بماند، پيروز باشيد
چند نکته در مورد مديريت و فيت کنتاکت لنزهای پرآب:

امروز نکته چهارم را مطالعه بفرماييد:

4) طول عمر کنتاکت لنز و طول عمر مفيد کنتاکت لنز، دو مفهوم جدا از هم هستند که بطور سنتی مورد بی توجهی قرار گرفته اند. مثالی را قبل از بيان تعريف دو مفهوم مذکور، بررسی می کنيم. يک اتومبيل پيکان، چند سال راه می رود؟ شايد اولين پيکانهای توليد شده هم هنوز در حال دويدن در خيابانهای کشورمان باشند. در اينصورت طول عمر پيکان حدود سی سال است. اما آيا طول عمر مفيد پيکان هم سی سال است؟ فکر نمی کنم بتوانيد هيچ ماشين معمولی را در تهران پيدا کنيد که کاملاً سالم باشد و بيشتر از پنج سال عمر داشته باشد. اگر باور نمی کنيد، سری به تمام اتومبيلهای "خيلی سالم" مندرج در آگهی های روزنامه های پرتيراژ بزنيد. اگر من سوال کنم که طول عمر مفيد يک اتومبيل چقدر است، احتمالاً می فرماييد، بستگی دارد به نوع اتومبيل ، راننده اش و محيطی که در آن رانندگی می کنند (شلوغی، آلودگی هوا، مرغوبيت بنزين و رطوبت هوا عوامل محيطی مهمی هستند). برای تعيين طول عمر مفيد يک لنز، از همين الگو استفاده کنيد. طول عمر مفيد لنز بستگی دارد به نوع لنز، ويژگيهای رفتاری و فيزيولوژيک و عادات مصرف کننده اش، محيطی که در آن لنز مصرف می شود (آلوده بودن يا نبودن هوا، وجود ذرات معلق در هوا مثل گرد و غبار صنعتی و اسپری ها خصوصاً در محيط کار، مرغوبيت محلول شستشوی و نگهداری لنز و رطوبت هوا، عوامل محيطی موثر هستند). اين عوامل را با جزئيات بيشتری بررسی خواهيم کرد.

یکشنبه، اسفند ۰۳، ۱۳۸۲



هموطن گرامی! به اولين وبلاگ فارسی مخصوص عدسيهای تماسی خوش آمديد.



از اينکه زمان خود را صرف مطالعه مطالب اين وبلاگ می کنيد، صميمانه متشکرم.

هدف از تاسيس اين وبلاگ ارائه تازه ترين مطالب علمی در زمينه کنتاکت لنز است.

در حال حاضر مطالب ارائه شده بيشتر برای علاقمند به جنبه های علمی تجويز و فيت کنتاکت لنز طراحی شده است. در قسمت پرسش و پاسخ، با کليک کردن روی هر يک از سوالها به وبلاگ ديگری منتقل خواهيد شد که عمدتاً برای مصرف کنندگان لنز در نظر گرفته شده ولی تجويز کنندگان لنز نيز ممکن است از مطالعه آن منفعتی ببرند. با فشار دادن اين کليد هم(حاشيه سمت راست همين صفحه اين تصوير را هميشه دارد) می توانيد به صفحه مربوط به پرسش و پاسخ منتقل شويد

با پيشنهادات پربهای خود، مشوق ما باشيد و با نظرات خود، اين سايت را مورد محبت خود قرار دهيد.

با سوالهای خود، مسبب پربار شدن اندوخته علمی اين وبلاگ شويد و با همتاهای خود در تماس قرار بگيريد.

لازم به تاکيد است که اين وبلاگ بصورت آزمايشی راه اندازی شده و نياز به تغييرات اساسی در طراحی صفحه و امکانات ارتباطی مربوطه دارد. اميدوارم به تدريج شايستگی حضور هر از چند گاه شما در وبلاگ را بدست آوريم.

با اميد پيروزی و شادکامی شما


--------------------------------------------------------------------------------



--------------------------------------------------------------------------------

شما هموطن گرامی! مصرف کننده لنز هستيد يا تجويز کننده؟


اين صفحه بيشتر برای تجويز کنندگان است.

اگر مصرف کننده لنز هستيد، لطفاْ اينجا را کليک کنيد تا به صفحه مربوطه انتقال پيدا کنيد. حتی اگر تجويز کننده هم هستيد، باز هم شايد خالی از لطف نباشد که به بخش پرسش و پاسخ طراحی شده برای مصرف کنندگان سری بزنيد.

از اينکه سوالها و راهنماييهايتان را به آدرس الکترونيکی زير ارسال می فرماييد سپاسگذارم:

aisaf@amicoyp.amicogroup.com

aisaf@hotmail.com

از اين پس هر ماه تيترهای جديدترين شماره مجله Contact Lens Spectrum که يکی از معتبرترين مجلات کنتاکت لنز دنياست را برايتان تقديم خواهم کرد:





تيترهای شماره فوريه سال 2004:

عنوان اين شماره:" کنتاکت لنز و کودکان: موقعيت را دريابيد"
- کنتاکت لنزها هنوز به اندازه کافی بی خطر نيستند. نوشته Barr, Joseph T., OD, MS, FAAO
- دست يافتن به فيت مطلوب با اولين فيت در کنتاکت لنزهای توريک، نوشته Bergenske, Peter D., OD, FAAO
- چگونه با تجويز کنتاکت لنزهای GP برای افراد پرسبايوپ، مطب موفقی داشته باشيم، نوشته Bennett, Edward S., OD, MSEd
- آينده کنتاکت لنزهای GP در مصرف دائمی لنز. نوشته Szczotka, Loretta, OD, MS, FAAO
- هفت "حقيقت" در مورد بيماری خشکی چشم. نوشته Kinney Nichols, Kelly, OD, MPH, PHD
- در مورد ضدعفونی کنتاکت لنز به روش حرارتی بيشتر بدانيد. نوشته Gromacki, Susan, O.D., M.S., F.A.A.O.
- فيت کردن کنتاکت لنز برای کودکان کار ساده ای نيست، ولی مشکل هم نيست. به پاداش آن هم فکر کنيد. نوشته Walline, Jeffrey J., O.D., M.S.
- تنوع محتويات فرايندهای توليد، صفات و ويژگيهای مواد امروزی کنتاکت لنز را تعيين می کنند. نوشته Snyder, Christopher, OD, MS, FAAO
- دورنمايی متفاوت برای اسکرينينگ (غربالگری) و ارجاع بيماران برای جراحی رفراکتيو. نوشته Yager, Joseph, O.D.
- هزينه های تفصيلی برای معاينات کنتاکت لنز. نوشته Quinn, Thomas G., OD, MS, FAAO
- استفاده از داروهای ضد افسردگی همزمان با استفاده از کنتاکت لنز. نوشته . Schornack, Julie A., OD, Med
- تجويز کنتاکت لنز بر پايه نمره عينک. نوشته Jameson, Mary, BHS, COA, NCLC, CPOT
- رودربایستی نکنيد، به بيمارتان نشان دهيد که برايش اهميت قائليد. نوشته Gerber, Gary, OD
- داروهای ضدالتهابی غير استروئيدی (NSAID) و التهابهای عفونی. نوشته Semes, Leo, O.D., F.A.A.O.
- چهار راز نگفته در مورد استفاده بهينه از اسليت لمپ. نوشته Schnider, Cristina M., O.D., MSc, F.A.A.O.
- پوشش دادن استيگماتيسم با کنتاکت لنزهای نرم. نوشته Caroline, Patrick F., FAAO; André, Mark P., FAAO
- اين را را بايد پيمود. نوشته Jameson, Mary, BHS, COA, NCLC, CPOT
- غلبه بر آشفتگيهای ميز پذيرش. نوشته Suter, Donna
- افزودن رنگ بدون بکارگيری کارکشن. نوشته Drake, Diane F., LDO, ABOM, FCLSA
- عرصه را به کنتاکت لنز تنگ کنيد! . نوشته Rakow, Phyllis L., FCLSA(H), NCLE-AC, COMT
- خلع سلاح کردن يک آدم بد اخلاق. نوشته Browne Gibson, Delores T., COA, NCLC
- در تماس بودن با پرسبايوپها. نوشته Buckner, Ledonna, F.C.L.S.A.
- لنزی که به هوا رود، هزار دور می چرخد تا ...، ماجرايی غم انگيز در چهار قسمت. قسمت اول: اولين ملاقات. نوشته Connelly, Sue, F.C.L.S.A.
http://www.clspectrum.com/images/cls_big_cover.jpg
چند نکته در مورد مديريت و فيت کنتاکت لنزهای پرآب
امروز نکته سوم را مطالعه بفرماييد:
3) عده ای از همکاران در مورد زود جرم گرفتن لنزهای پرآب می پرسند. همانطور که قبلاً صحبت شد، لنزهای نرم پرآب حقيقتاً زودتر از لنزهای نرم کم آب جرم می گيرند. ولی در عوض سالمتر و بهداشتی تر هستند: يکی به خاطر اکسيژن بيشتری که از آنها عبور می کند و دوم به خاطر اينکه قبل از اينکه جرم آنها خيلی کهنه و فاسد شود دور انداخته می شوند. برای توليد کننده از نظر عددی فرقی نمی کند که شما ده عدد لنز دو هزار تومانی مصرف کنيد يا یکعدد لنز بيست هزار تومانی. اما برای همان توليد کننده، خيلی مهم است که لنزتان را زود به زود تعويض کنيد و ترجيح می دهد به جای يک لنز بيست هزار تومانی، ده لنز دو هزار تومانی را در همان مدت مصرف کنيد. چرا؟ چون لنز بيست هزار تومانی را کسی دور نمی اندازد مگر اينکه بابای چشمش در آيد و اين رويه بهداشتی نيست. وقتی بيمار شما يکبار بابای چشمش در آمد، مطمئن نباشيد که باز هم نزد شما برگردد. در آنصورت شما بيماری را از دست داده ايد که برای شما تبليغ منفی خواهد کرد و توليد کننده هم خريداری را از دست داده است که برايش تبليغ منفی خواهد کرد. برعکس، اگر بيمار شما لنزی را مصرف کند با يک دهم قيمت لنز قبلی، و طول عمر مفيد يکدهم لنز قبلی، و عادت کند لنز را بموقع دور بياندازد، ديگر دچار عوارض نخواهد شد (يا لااقل صبر نخواهد که دچار عوارض شود و بعد به شما مراجعه کند). در اينحالت شما بيمارتان را نگه می داريد و توليد کننده خريدارش را. اگر تهيه يک لنز خوب برای بيمار شما گران تمام نشده باشد، هرچيزی که باعث شود بيمار شما لنزش را زودتر تعويض کند، به نفع سلامتی چشم او خواهد بود به شرطيکه دانيد چگونه طول مصرف لنز را برای بيمار خود تعيين کنيد. نکته بعدی را بخوانيد تا روش تعيين طول عمر مفيد لنز را بشناسيد.

پنجشنبه، بهمن ۳۰، ۱۳۸۲

چند نکته در مورد مديريت و فيت کنتاکت لنزهای پرآب
امروز نکته دوم را مطالعه بفرماييد:

2) عده ای از همکاران نگران اثر مصرف لنزهای پرآب بر خشکی چشم بيماران هستند. متون حرفه ای کنتاکت لنز، در مورد افراد مبتلا به کمبود اشک استفاده از لنزهای پرآب را سفارش کرده اند و معتقدند افراد دارای کمبود اشک با اين لنزهای پر آب راحت تر هستند. نوشيدن آب فراوان بطور همه روزه نيز در اين افراد مفيد است. (توضيح اينکه اين موضوع فقط در مورد لنزهای هايدروژل صحت دارد. در مورد لنزهای سيليکون هايدروژل، درصد آب لنز به 24% کاهش داده شده ولی برای اولين بار حتی بيماران مبتلا به سندرم شوگرن – حالت بحرانی خشکی چشم - نيز قادر به مصرف لنز شده اند و اين تفاوت به اين علت بوجود آمده که لنز سيليکون هايدروژل لوترافيلکون A اولين و تنها لنز نرمی است که روکش پلاسمايی دارد و به همين علت سطح آن کاملاً هيدروفيل بوده و در اثر همين هيدروفيل بودن، چسبندگی رسوبات به لنز نيز چندين برابر کاهش يافته است).

یکشنبه، بهمن ۲۶، ۱۳۸۲

چند نکته در مورد مديريت و فيت کنتاکت لنزهای پرآب:

همه ما عادت کرده ايم از لنزهای نرم کم آب استفاده کنيم. روش فيت اين لنزها را هم بخوبی می شناسيم. تعدادی از همکاران فيت لنزهای پر آب را نيز شروع کرده اند. بد نيست چند نکته در مورد فيت اين لنزها معرفی شوند تا تفاوتهای فيت لنزهای کم آب و پر آب و نکات مشترک آنها مورد توجه بيشتری قرار گيرد.
امروز نکته اول را مطالعه بفرماييد:
1) زمانيکه کنتاکت لنز پر آب را برای اولين بار روی چشم بيمار قرار می دهيد، شايد اولين نکته ای که توجهتان را جلب خواهد کرد، تفاوت فيت و حرکت لنز با لنزهای کم آب است. لنزهای پرآب معمولاً حرکت بيشتری دارند و در لحظات اول مصرف و حتی يک هفته اول ممکن است رو به بالا حرکت کند و اصطلاحاً "های رايدينگ" شود. اين حالت در بيمارانی که کراتومتری فلت دارند بارزتر است ولی معمولاً ظرف يک هفته بر طرف می شود. مشکل اين است که کمتر کسی برای فيت لنز نرم از کراتومتر استفاده می کند و همه فکر می کنند که لنز نرم در هر حال روی چشم به آسانی فيت می شود. اما واقعيت غير از اين است: کنتاکت لنز را در چشم بيمار قرار دهيد. بيست دقيقه بعد، لنز را چک کنيد. اگر کراتومتر نداريد، حتماً حرکت لنز را به صورت پوش آپ تست کنيد. برخی از منابع معتقدند که اين تست حتی از کراتومتری نيز مطمئن تر است، کافی است قدری تجربه کسب کنيد تا بدانيد حرکت لنز خوب چگونه است. تست پوش آپ: بيمار در پرايمری پوزيشن قرار می گيرد. با نوک انگشت اشاره، لبه پلک تحتانی را قدری به سمت پايين بکشيد تا پايينتر از لبه لنز قرار گيرد. سپس لنز را به سمت بالا هل بدهيد بطوريکه لبه تحتانی لنز از روی ليمب عبور کند. حالا لنز را رها کنيد و سرعت حرکت رو به پايين لنز را تحت نظر قرار دهيد. لنز نبايد حتی يک لحظه در موقعيت جابجا شده توقف کند (اگر توقف داشته باشد، لنز استيپ است). سرعت حرکت رو به پايين لنز نبايد زياد باشد (اگر حرکت سريع باشد، لنز فلت است و بايد بيس کرو استيپتری را انتخاب کنيد). در مورد لنزهای پرآب، بايد يکهفته بعد از شروع مصرف لنز تست پوش آپ را تکرار کرد (حد اقل در مورد بيمارانيکه از حرکت اضافی لنز گله دارند). نکته بعدی را چند روز بعد مطالعه بفرماييد.

سه‌شنبه، بهمن ۱۴، ۱۳۸۲

يک توضيح ديگر در مورد لنزهای سيليکون هايدروژل:
اولين لنز سيليکون هايدروژل جهان در سال 1998 توسط سيباويژن توليد و عرضه شد که هنوز بالاترين Dk/t را در بين لنزهای نرم دارد. Dk/t اين لنز برابر با 175 است و از طرفی هم دارای يک لايه روکش پلاسمايی است که هم هيدروفيل است و هم مانع از چسبندگی رسوبات به لنز می شود (چيزی شبيه به لايه هاييکه در عدسيهای پلاستيکی باعث ضد آب شدن عدسی می شود ولی با خصلت شيميايی معکوس آن يعنی اين لايه باعث هيدروفيلتر شدن سطح سيليکون هايدروژل است). اکسيژنرسانی بالا و رسوب پذيری کم اين لنز باعث شده که تاييديه FDA و CE را برای يکماه مصرف شبانه روزی دريافت نمايد. يعنی می توان لنز را امروز در چشم گذاشت و يکماه ديگر از چشم خارج کرد. اين لنز هم مانند تمام لنزهای عصر جديد، بايد يکماه بعد از باز شدن بسته بندی، دور انداخته شود.
قبلاً در يادداشتهای قبلی توضيح داده شد که امروزه لنزهای هيدروژل را فقط برای مصرف روزانه استفاده می کنند و آنهم مشروط بر اينکه لنز از نوع پرآب باشد ضمن اينکه مصرف لنزهای درازمدت را فقط برای مواردی توصيه می کنند که امکان دسترسی به لنزهای کوتاه مدت نباشد. اين در حالی است که "عمر مفيد لنز" و "عمر لنز" دو مفهوم کاملاً جداگانه هستند و طول عمر مفيد لنزهای سابقاً "سالانه"، حداکثر ششماه است (اگر چه ممکن است تا چند سال هم لنز پاره نشود). عمر مفيد لنز عبارتست از مدتی که می توان لنز را بدون خطر استفاده کرد. عمر لنز معمولاً خيلی بيشتر از عمر مفيد آن است ولی مصرف آن همراه با عوارضی در چشم است که معمولاً در کوتاه مدت نمايان نمی شود. مثال: طول عمر مفيد شير پاستوريزه در حد چند روز است. بعد از گذشت آن چند روز شير حتی اگر فاسد هم نشده باشد و ظاهر طبیعی داشته باشد، ممکن است مواد غذايی آن در حد کمتر از مطلوب باشد. هيچ کس شير را نگه نمی دارد تا بعد از کهنه شدن مصرف کند. نان را هم همه دوست دارند تازه باشد. اگر چه نان بيات هم قابل خوردن است و نانی که ده روز مانده هم قابل خوردن است ولی قطعاً فرقی بين نان تازه و نان خشک هست.
نتيجه: "برو اين لنز را مصرف کن. هر وقت ناراحتت کرد برگرد" جمله کسانی است که لنز را در حد طول عمر لنز تجويز می کنند. "اين لنز را بهتر است بعد از ششماه عوض کنی، حتی اگر به ظاهر ناراحتت نکرده باشد. اين يکی يکماهه است و بايد آنرا يکماه بعد از باز کردن دور بياندازی حتی اگر اصلاً هم آنرا مصرف نکرده باشی" جمله کسانی است که موضوع طول عمر مفيد لنز را جدی می گيرند.
به اين خبر جالب توجه دقت فرماييد (به نتيجه اين خبر بيشتر از خود خبر فکر کنيد):
سومين لنز نوع سيليکون هايدروژل نيز به بازار آمد.
بر خلاف لنز سيليکون هايدروژل Focus Night and Day ساخت سيبا ويژن، اين لنز جديد که ساخته کارخانه جانسون جانسون است با Dk/t برابر با 7/85، برای مصرف به عنوان لنز روزانه تاييد گرفته است! اين لنز بر خلاف FND که لنز يکماهه است، يک لنز دو هفته ای است (دو هفته پس از باز شدن درب بسته بندی آن بايد دور انداخته شود).

نتيجه اين خبر: اگر لنز دارای Dk/t نزديک به 86 ، فقط برای مصرف روزانه توصيه می شود، تکليف لنزهای دارای 38% آب که Dk/t آنها يک هشتم عدد مذکور است، چيست؟
توضيح اينکه لنزهای هيدروژل کم آب، در ضخامت عادی، Dk/t يک سوم حد مجاز برای مصرف روزانه دارند و در ضخامتهای معروف به Superthin، در قسمت مرکزی اکسيژنرسانی کافی برای مصرف روزانه دارند ولی در قسمتهای محيطی لنز، اکسيژنرسانی مجدداً به حد بحرانی يک سوم حد مجاز می رسد.
به عبارت ديگر لنزهای هيدروژل کم آب، نه برای مصرف شبانه روزی و نه برای مصرف روزانه توصيه نمی شوند و استفاده از لنزهای هايدروژل پرآب و يا لنزهای سيليکون هايدروژل حتی برای مصرف روزانه ، کاملاً ضروری است.

سه‌شنبه، دی ۳۰، ۱۳۸۲

اگر بخش مهمی از فعاليتهای شما مرتبط با تجويز کنتاکت لنزهای نرم است،
بدون شک آسايش و منفعت شما در آسايش هر چه بيشتر مصرف کنندگان لنز خلاصه می شود
.

مطلبی که خواهيد خواند، هيچ کالايی را معرفی نمی کند. نکاتی را خواهيد يافت که رضايت بيش از پيش بيماران شما را بدنبال خواهد داشت و در نتيجه به بهبود کمی و کيفی کار مطب شما کمک خواهد کرد.

قبل از خواندن اين مطلب کوتاه، سعی کنيد به چند سوال زير جواب دهيد (در صورت امکان جوابها را برای خودتان يادداشت کنيد و در طول خواندن اين مطلب، عددها را مرور کنيد). ضرورتی ندارد پاسخ ها و اعداد دقيق را بدانيد ولی سعی کنيد حداقل بطور تقريبی اعداد را مجسم کنيد و يا اعداد فرضی را روی کاغذ ثبت کنيد.


1) چند سال است که در محل فعلی حضور داريد؟
2) چند سال است که در تجويز کنتاکت لنز فعال هستيد؟
3) در سال جمعاً چند عدد لنز فيت می کنيد؟
4) تعداد افرادی که برای اولين بار برای تهيه کردن لنز به شما مراجعه می کنند، در سال چند نفر است؟
5) هر سال چند نفر از بيماران لنزی قبلی خود را از دست می دهيد؟
6) تعداد کل افرادی که قبلاً از شما لنز تهيه می کردند و ديگر برای لنز مراجعه نمی کنند، چند نفر است؟
7) اگر تمامی پرونده های کنتاکت لنزی که در اين سالهای گرانقدر فعاليتتان جمع کرده ايد، هم اکنون فعال بودند، چه اتفاقی می افتاد؟
8) واقعاً چرا درصد زيادی از بيماران کنتاکت لنزی، بعد از مدتی ناپديد می شوند؟
9) راه حل چيست؟

در بسياری موارد، به فکر بدست آوردن مراجعين جديد هستيم در حاليکه نگاه داشتن مراجعين قديمی کم هزينه تر و زيباتر است.

بموجب گزارش موسسه Vision Trak در سال 2001، تجويز کنندگان لنز در انگلستان تا کنون 2.1 (دو و يکدهم) مليون نفر از بيماران لنزی خود را از دست داده اند! اين رقم برابر 60 % کل مصرف کنندگان فعلی لنز انگلستان است. در آمريکا اين آمار در حدود 10 الی 16 ميليون نفر است! البته بعضی از اين افراد بعدها مجدداً به مصرف لنز روی می آورند، خصوصاً اگر با فردی مواجه شوند که بخوبی قادر به ترغيب بيمار به مصرف مجدد لنز باشد. با اين وجود در آمريکا حداقل 10% مصرف کنندگان لنز، برای هميشه با لنز "قهر کرده اند" و هرگز حاضر به آشتی نخواهند بود. اضافه بر 10% فوق الذکر، 30 الی 50 % افراد بطور موقت مصرف لنز را متوقف کرده اند و حداقل نيمی از اين افراد، به مدت بيش از دو سال مصرف لنز را آغاز نخواهند کرد.

برای پاسخ دادن به سوال هشت، به آمار زير مراجعه فرماييد. عمده ترين مشکل کسانيکه از مصرف لنز منصرف می شوند عبارتند از:
1) ناراحت بودن لنز در چشم (25%)
2) راحت نبودن روشهای مصرف و نگهداری لنز (20%)
3) احساس خشکی در چشم(16%)
و نهايتاً
4) قرمز شدن چشم (10%)
اين آمار در تمامی تحقيقات کمابيش یکسان است و عموماً در طب امروزی، قابل پيشگيری هستند. درصد کسانی که به علت مسايل مالی، مصرف لنز را ترک می کنند، بسيار کمتر از موارد قابل پيشگيری است چرا که معمولاً کسانی اقدام به مصرف لنز می کنند که موانع مالی را پشت سر گذاشته اند.

و اما راه حل چيست؟
مقالات متعددی در اختيار داريم که ثابت می کنند چند عامل اصلی زير باعث ناراحتی های فوق الذکر و از دست رفتن بيماران شما می شوند:
1) استفاده از لنزهای هيدروژل کم آب (حتی برای مصرف روزانه)، باعث بروز اختلال جدی در تنفس قرنيه و فعال شدن متابوليسم بی هوازی و نهايتاً اسيدوز قرنيه می شود.
2) تبخير تدريجی آب از لنزهای هايدروژل که در لنزهای کهنه باعث احساس خشکی چشم و در عين حال کمبود اکسيژن می شود (ميزان اين تبخير در بعضی لنزها تا 5.8% در ماه است و به پارامترهای متعدد ساختمانی لنز بستگی دارد).
3) ازهمان دقيقه اول مصرف لنز، رسوبات پروتئينی روی لنز شکل می گيرند و هيچکدام از روشهای موجود شستشوی لنز قادر به پاک کردن کامل اين رسوبها نيستند. رسوبهای باقیمانده روی لنز ظرف يکماه فاسد می شوند و باعث واکنشهای ايمنی در قرنيه و در حالت پيشرفته باعث Giant Pupillary Conjunctivitis می شوند. همين رسوبها عمده ترين عامل احساس خشکی چشم هستند.
4) سطح لنزهای کهنه علاوه بر رسوب داشتن و آلوده بودن، اختلالات فيزيکی نيز دارد که حاصل آن شدت پيدا کردن چسبندگی رسوبات به لنز و تجمع ميکروبهای ساکن در رسوبات است.

تا زمانيکه محلولها و قرصهای جرم گير، قادر به پاک کردن 100% رسوبات و آلودگيها نيستند و تا زمانيکه سطح لنزها بطور اجتناب ناپذير آسيب پذير هستند، تنها يک راه برای جلوگيری از ازدست رفتن بيماران لنزی شما وجود دارد: دور انداختن لنزهای کهنه و استفاده از لنزهای تازه. به عبارت ديگر تنها راه موجود، استفاده از لنزهای معروف به Extended Wear ولی به صورت Daily Wear است. مشکلی که در استفاده از لنزهای EW خواهيد داشت، طول عمر کمتر آنهاست. پس دو راه بيشتر وجود ندارد:
1) تجويز کردن لنزهای کم آب سنتی:
مزايای اين روش: اين لنزها بادوام هستند.
معايب اين روش:
مانع از رسيدن اکسيژن مورد نياز به قرنيه هستند و متابوليسم قرنيه را مختل می کنند،
رسوبات نامرئی روی آنها با اولين بار مصرف، شکل می گيرند و هرگز بطور کامل پاک نمی شوند. اين رسوبات، طرف يکماه از تاريخ اولين مصرف، فاسد شده و باعث واکنشهای ايمنی در قرنيه می گردند.
نگهداری طولانی مدت اين لنزها باعث کهنه شدن سطح لنز، چه از نظر رسوبات و چه از نظر خراشيدگيها و خرابيهای سطحی لنز می شود و اين موضوع باعث تشديد معايب قبلی می گردد.
2) تجويز کردن لنزهای هايدروژل پرآب حتی برای مصرف DW:
معايب اين روش: طول عمر مفيد اين لنزها کمتر از لنزهای کم آب است
مزايای اين روش:
اکسيژن بيشتری به چشم می رسد و متابوليسم قرنيه در شرايط مطلوبتری قرار می گيرد،
با سالم ماندن پيوندهای بين سلولهای اپی تليال قرنيه (که حاصل از برقرار ماندن متابوليسم صحيح قرنيه است)، سد اپی تليال قرنيه در برابر ميکروبها، برقرار می ماند،
در اثر تعويض لنز، رسوبات لنز و آسيب ديدگيهای موجود در سطح لنز، بطور کلی مرتفع می شوند و بهداشت و آسايش بيشتری برای مصرف کننده لنز حاصل می گردد،

نکته جالب توجه اينکه، با پيشرفتهای بدست آمده در تکنولوژی توليد لنز، برای ارتقا دادن سطح بهداشت چشم و آسايش مصرف کنندگان لنز، هزينه چندانی هم لازم نيست. آنچه ضروری است، ميل واقعی شما به بکارگيری امکانات جديد و علاقمندی وافر شما به ارائه خدمات پيشرفته تر به جامعه است.


Contact Lens Spectrum,
August 2002
Preventing Contact Lens Dropouts
Addressing issues of discomfort, inconvenience and dryness may keep more patients in contact lens wear.
DESMOND FONN, DIP. OPTOM, M. OPTOM, FAAO

سه‌شنبه، دی ۱۶، ۱۳۸۲


سايت چشمها آماده همکاری با شما در زمينه معرفی سايتهای فارسی در مورد چشم است

یکشنبه، دی ۱۴، ۱۳۸۲

داروهای ضد التهابی غير استروئيدی محلول در آب با کاهش جرم گيری لنز، باعث کاهش احتمال چسبندگی باکتريها به لنز می شود
دراين تحقيق ...

چسبيدن پروتئين اشک به لنز باعث افزايش احتمال چسبندگی باکتريها به لنز می شود.ليزوزيم عمده ترين پروتئين رسوبی است. اصولاً داروهای ضد التهابی غير استروئيدی (NSAID) مانع از تجمع پروتئين می شوند. اثر NSAID محلول در آب روی مهار چسبندگی باکتريها به شرح زير خواهد بود:
S. Aureus > S. Epidermidis > P. Aeroginosa
نکته جالب توجه اينکه لنزهايی که از قبل از مصرف تحت تاثير NSAID قرار داده شده باشند، مقاومت بيشتری در برابر چسبندگی باکتری نشان می دهند
Inhibition of bacterial adherence to a high-water-content polymer by a water-soluble, nonsteroidal, anti-inflammatory drug. Arciola CR, Montanaro L, Caramazza R, Sassoli V, Cavedagna D. J Biomed Mater Res. 1998 Oct;42(1):1-5.


رسوب کردن ليزوزيم روی لنز باعث مهار شدن فعاليت الاستاز می شود
دراين تحقيق ...

رفتار S. Aureus که يکی از متداولترين عوامل عفونت چشمی است، مورد بررسی قرار گرفت. چسبندگی اين باکتری در حضور ليزوزيم افزايش می يابد، اگر چه ليزوزيم باعث تغيير سطح ترشح آلفابتاتوکسين ها نشده بود ولی حضور ليزوزيم، فعاليت الاستاز را مهار کرده بود. رسوب ليزوزيم روی کنتاکت لنز، مشوق چسبيدن S. Aureus به لنز است.

Effect of lysozyme on adhesion and toxin release by Staphylococcus aureus. Thakur A, Chauhan A, Willcox MD.
Cornea and Contact Lens Research Unit, Cooperative Research Centre for Eye Research and Technology, University of New South Wales, Sydney, Australia. a.thakur@cclru.unsw.edu.au Aust N Z J Ophthalmol. 1999 Jun-Aug;27(3-4):224-7.

شنبه، دی ۱۳، ۱۳۸۲

رسوبات پروتئينی و ليپيدی روی لنزهای نرم، اثر مهارکنندگی متقابل بر يکديگر دارند
در اين تحقيق ...

معلوم شد که در لنزهای FDA IV (پرآب و يونی)، رسوبات پروتئينی باعث هيدروفوب شدن سطح لنز و افزايش استعداد چسبندگی ليپيدها می شوند. افزايش رسوبات ليپيدی، سطح لنز را بازهم هيدروفوب تر می کند و افزايش رسوبات پروتئينی را مهار می کند. در لنزهای FDA II (کم آب وغير يونی)، پروتئينهای دارای بار مثبت،وارد رقابت با ليپيدهای دو قطبی چسبيده به لنز می شوند و جايگزين برخی از آنها می گردد. بدينترتيب، اثرگذاری پروتئينها و چربی ها بر يکديگر، احتمالاً باعث کاهش شانس چسبيدن آلوده کننده ها به لنز می شوند.
Protein-lipid interaction on the surface of a hydrophilic contact lens in vitro. Bontempo AR, Rapp J. Department of Biological Sciences, State University of New York, College of Optometry 10010, USA. Curr Eye Res. 1997 Aug;16(8):776-81.


معيارهای شناسايی لنزهای کهنه
در اين تحقيق ...

در شرايط آزمايشگاهی بهترين معيارها برای کهنه بودن لنز بدست آمدند که عبارتند از شدت هيروفوب بودن لنز، ناصاف شدن سطح لنز، وجود مواد نيتروژندار، وجود ليپوکالين. در مجموع، اين تحقيق نشان می دهد که بدنبال مصرف کردن لنز و خصوصاً دير تعويض کردن آن، ويژگيهای فيزيکوشيميايی لنز تغيير می کند و از حالت طبيعی خارج می شوند.

Influence of wear and overwear on surface properties of etafilcon A contact lenses and adhesion of Pseudomonas aeruginosa. Bruinsma GM, Rustema-Abbing M, de Vries J, Stegenga B, van der Mei HC, van der Linden ML, Hooymans JM, Busscher HJ. Department of Biomedical Engineering, University of Groningen, Groningen, The Netherlands. Departments of Oral and Maxillofacial Surgery, Ophthalmology, and. Oculenti, Contact Lens Department, University Hospital, Groningen, The Netherlands. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2002 Dec;43(12):3646-53.